Dieta wegańska przysparza sobie coraz większej ilości zwolenników – być może jest to związane z modnymi ostatnio trendami dotyczącymi zwrotu ku zdrowej żywności. Chcąc bowiem wytłumaczyć, na czym właściwie polega dieta wegan, najprościej jest powiedzieć, że jest ona rezygnacją z wysoko przetworzonej żywności. Większość ludzi kojarzy prawdopodobnie wegan z tymi, którzy odrzucają produkty pochodzenia zwierzęcego – i jest to rzeczywiście jeden z filarów tego specyficznego jadłospisu. Brak mięsa, jaj, mleka i nabiału pochodzenia zwierzęcego to jednak tylko początek wegańskiej diety. Na cenzurowanym znajduje się tu bowiem także wszelka żywność, której daleko do naturalnych produktów roślinnych. Weganie świadomie unikają białego cukru, który nie ma żadnych wartości odżywczych. Sprzeciwiają się także używaniu naturalnych, ale rafinowanych olejów roślinnych – słusznie postrzegając je jako niebezpieczne, bo bogate w niebezpieczne już rodzaje tłuszczów. Odrzucają też takie popularne używki, jak zwykła kawa i czarna herbata, gdyż zakwaszają one organizm, zamiast go nawadniać.