Dieta na redukcje tłuszczu często jest mylona z dietą na odchudzanie. Dieta redukcyjna głównie polega na manipulacji i przestrzeganiu zasad. Podstawowym elementem jest cierpliwość i samozaparcie. Zacząć należy od obliczenia zapotrzebowania kalorycznego, by móc dostarczyć tyle energii ile potrzebuje nasz organizm. Ważnym elementem jest spożywanie posiłków w określonych odstępach czasu. Posiłki powinny być przyjmowane 5-7 razy dziennie, co 3-4 godziny. Dzięki temu proces metabolizmu zostanie pobudzony, oraz spalanie kalorii będzie trwało przez większość czasu. Proces redukcji polega na walce z nadmiernym tłuszczem. Dieta redukcyjna pozwala na zrzuceniu tylko kilku kilogramów. Nie doprowadzi jednak do dłuższego odchudzania. Kalorie spożywane powinny być w ilości jaką organizm potrzebuje. Nie obniżamy ilości, ani nie zawyżamy. Przez cały okres nasz organizm powinien być obserwowany i kontrolowany, jakie osiągamy efekty, pozwoli to również na poprawienie diety, na jej dopasowanie do naszego organizmu.