Znany jest on z opowieści naszych babć, które usiłowały się odchudzać przy jego pomocy. Czy jednak przynosiło to efekty i nie szkodziło zdrowiu? Zacznijmy od tego, iż ocet jabłkowy jest to ocet wytwarzany na bazie jabłek. Stosowanie go jest jak najbardziej w porządku. Wielu dietetyków zaleciło swoim pacjentom picie go na zdrową i łagodną redukcję masy ciała. Trzeba jednak pamiętać o rozsądnej dawce i sposobie przygotowania, aby nam nie zaszkodził. Optymalną dawką jest rozpuszczenie jednej łyżeczki octu w szklance wody i picie 3 razy dziennie. Jeżeli dojdą przy tym zmiany nawyków żywieniowych, to efekty mogą wynosić nawet 1-2 kg na tydzień. Dzieje się tak, gdyż pobudza czynność jelit, przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie. Stabilizuje przy tym poziom cukru we krwi wynikające z nieregularnego jadania posiłków, konsumowania słodyczy i fast-foodów. Eliminuje on apetyt na złe przekąski, a zwiększa na te dobre (warzywa, zboża). Zawiera 20 składników mineralnych, m. in: potas, wapń, miedź, witaminy A, B1 i B.