Kapusta nie należy do najpopularniejszych warzyw, ponieważ może doprowadzić do wzdęć. Jednak jeśli jest gotowana z odpowiednimi przyprawami, żadne dolegliwości nam nie grożą. A na stół warto podawać kapustę jak najczęściej i to w różnorodnych postaciach. Leczy doraźne dolegliwości (takie jak kac czy obrzęki przy stłuczeniach), jak i poważne choroby (takie jak anemia, problemy ze skórą i włosami, stawami, a także inne). Kapusta jest do tego niskokaloryczna, zawiera w sobie wiele witamin oraz minerałów. Szczególnie cenny jest sok z kapusty, który pity regularnie pozwala na całkowite wyeliminowanie problemów z obrzękami. Pomaga także w leczeniu chorób reumatycznych, ma uznane właściwości przeciwnowotworowe. Szczególnymi zaletami może poszczycić się ma kapusta kiszona. Nie bez powodu była ona zabierana na statki w XVII wieku, gdzie była jedynym źródłem witamin dla marynarzy. Kapusty występują w kilku gatunkach, a do tego dań możliwych do przygotowania z kapusty jest naprawdę dużo. Możemy mieć pewność, że znajdziemy sposób jej przyrządzania, który przypadnie nam do gustu.