Pojęcie diety zgodnej z grupą krwi to część teorii, wedle której posiadana przez danego człowieka grupa krwi determinuje między innymi tempo metabolizmu oraz indywidualne potrzeby odżywcze. Kluczowym problemem według tej teorii jest kwestia mięsa: dla posiadaczy krwi typu AB jest ono całkowicie niewskazane, ponieważ nie może zostać należycie strawione, z kolei na przykład właściciele krwi grupy B nie powinni z mięsa rezygnować, ponieważ żadne białko roślinne nie zostanie dobrze przyswojone przez ich organizmy. Zróżnicowanie typów krwi to swoista pamiątka, przechowywana w genotypie człowieka od początków istnienia jego gatunku. Każda grupa ma być związana z innym szczepem pierwszych ludzi, jacy zamieszkiwali Ziemię. Według tego przekonania, grupa 0 to spadek po tych, którym za główne pożywienie służyło mięso. Grupa A ma należeć do niegdysiejszych wegetarian, czyli tych preferujących pokarmy roślinne. Grupa B to zaś krew tych, którzy zmienili miejsce pobytu na strefę umiarkowaną, a żywili się zarówno mięsem, jak i roślinami.