Zwolennicy dostosowywania jadłospisu do wyznacznika, jakim jest grupa krwi, uważają za prawdziwą teorię, że rodzaj krwi determinuje między innymi szczegółowe preferencje odżywcze. Krew grupy 0 ma być zaś najstarszym rodzajem krwi, jaka kiedykolwiek płynęła w ludzkich żyłach – przed wiekami miała należeć do tych przedstawicieli gatunku homo sapiens, którzy żywili się przede wszystkim upolowanym mięsem. Organizmy współczesnych ludzi o grupie krwi 0 potrzebują więc w pierwszej kolejności białka zwierzęcego, by móc należycie funkcjonować. Białko roślinne nie zostanie przez ich ciała przyswojone tak należycie, by zadbać o ich dobre zdrowie. W ich jadłospisie tych osób powinny znaleźć się ponadto ryby i owoce morza, dobrze też wzbogacić ją bananami, brokułami, kapustą i papryką. Na cenzurowanym są tu zaś ziemniaki, kalafior czy rośliny strączkowe, między innymi soczewica. Właściciele grupy krwi 0 powinni też unikać napojów alkoholowych. Produkty zbożowe są dla nich niewskazane z tego powodu, że powodują szybkie przybieranie na wadze.